40. heti üzenet és hirdetés

„Mert ez a kettő szorongat: kívánok elköltözni és a Krisztussal lenni,
mert ez sokkal jobb, de miattatok szükségesebb e testben megmaradnom.”
Fil 1, 23-24.

Pál apostol börtönből írja a levelet a Filippi városában élő keresztyén gyülekezet tagjainak, akik ajándékot küldtek neki a börtönbe. Pált Krisztusba vetett hite miatt zárták be. Átéli, hogy életveszélyben, bizonytalanságban van. A lehetőségek között ott van az is, hogy meghal. És számol vele. Nem fél az elmeneteltől, mert tudja hova menne. DE. Azt is tudja, hogy dolga van még, hogy Istentől rendelt feladata van az övéi között. Megírja ezt a levelet, többek között azzal a céllal, hogy megköszönje a filippibeliek támogatását, amit küldtek és amit már az apostol megkapott. Hálás érte, jól esik neki.
Reformáció hónapja van. Károlyi Gáspár, bibliafordító egy nagy járványban elvesztette a feleségét, eltemette. Elvesztette két kicsi lányát, egyetlen fiát, Gáspárkáját és eltemette őket. Egyetlen lánya maradt, és ő feladta. Így imádkozott: „Uram eddig a vártán álltam, de most már elég, hívd haza öreg szolgádat.” Báthory István azonban elé áll azzal bátorítja: „Akinek van még itt elvégzendő dolga, az kérjen Istentől erőt és tegye a dolgát.” Károlyi ekkor kezdi fordítani a Szentírást, és  „türelmén és alázatán által /Az örök Isten beszél – magyarul.”(Reményik: A fordító)
Mondhatnánk, a két fent említett példa régi sztori.
Pedig két padlót fogott ember, két melléjük álló barát, testvér, elkért és megkapott erő az Istentől – és felállás lesz, továbblépés és feladat lesz: Páltól levél születik (és még sok-sok áldás), Károlyin keresztül  pedig a Szentírás magyarul…
Vannak nehéz időszakaink, életkorszakaink. Október az idősek hónapja is. Nekik sem könnyű hordozni a betegségeket, gyöngeségeket.
Az elfáradás, feladás sokunkat megkísérthet különböző élethelyzetekben: betegségben, gyászban, veszteségben.
Adja Isten, hogy tudjunk és merjünk másokért maradni és tudjuk a feladókat bátorítani. Ez is a keresztyénségünk.


Ma könyöröghetünk:
– a nehéz helyzetben levőkért, az elfáradókért, a feladókért,
– a misszióért, egyházunk börtönmisszióért,
– lelki testvérért, barátért, aki nemcsak mellénk áll, hanem elénk is áll,
– az időseinkért, a Timóteus ház lakóiért, alkalmazottaiért

Hálát adhatunk:
– hogy megtanít az Isten felállni és elindulni,
– hogy járt út van előttünk: Jézust követhetjük még akkor is, amikor jártányi erőnk sincs.


HIRDETÉS

2022. október 5. SZERDA:
12:15 – áhítat a Csillag bölcsődében és óvodában
18:00 – Házi bibliaóra (Vajkaiék)+ ZOOM

2022. október 6. CSÜTÖRTÖK:
17:00 – bibliaóra – gyülekezeti teremben ELMARAD❗
17:00 – Aradi vértanúk (koszorúzás) – Klapka tér
18:00 – istentisztelet
18:30 – konfirmandus (VIII.évf) szülők – megbeszélés – gyülekezeti teremben

2022. október 7. PÉNTEK:
15:30 – Konfirmáció előkészítő: 8. évf.
16:30 – Konfirmáció előkészítő: 9. évf.

2022. október 9. VASÁRNAP:
08:00 – istentisztelet Izsán
10:00 – istentisztelet, keresztelő: Hersits Zoé, Uram Anna Zsófia.
GYERMEK-ISTENTISZTELET szeretettel várjuk a gyerekeket (3-13 év között) és szüleiket, de a még kisebbeket is várja a játékokkal, pelenkázóval felszerelt kuckós baba-mama terem a templom mellett – itt hallgatható a templomi istentisztelet is)
15:00 – nt. Tóth Krisztián lelkipásztor beiktatása ZSIGÁRDon (busz indul, ha lesz elég jelentkező. Jelentkezni lehet csütörtök 12.00-ig a hivatalban (0911 185 678) – a saját. tel. szám megadásával, hogy értesíteni tudjuk.
18:00 – istentisztelet ELMARAD


FELHÍVÁS!

– Konfirmációi előkészítő indul FELNŐTTEK számára (három hónapos: okt-nov-dechetente egyszer, megegyezés szerint) jelentkezni a 0915 710 725-ős tel.számon

 – Egyházfenntartói járulék (20€,-/ év a konfirmált és 18. év feletti gyül. tagunk) – kérem a Testvéreket, hogy erről a kötelezettségünkről és lehetőségünkről se feledkezzünk meg

– Presbitériumunk határozata alapján (2022. szept. 22.) vasárnapi istentiszteletünk képi felvételét és megjelenítését szüneteltetjük a youtubon. Az istentiszteletek HANGFELVÉTELE azonban továbbra is meghallgatható a reformata.sk honlapon a SOLA RADIO – igehirdetések címszó alatt.


Mindenkit szeretettel várunk alkalmainkra.